całka
.: wykaż że 0 do pi/2∫f(sinx)dx = 0 do pi/2 ∫f(cosx)dx, jeśli f ciągła na <0,1>
20 sty 16:14
ABC:
dobrze przepisałeś treść? skana wklej bo coś dziwne
20 sty 18:21
.: dokładnie taka jest treść "całka oznaczona od 0 do π/2 z f(sinx)dc = całce oznaczonej od 0 do
π/2 z f(cosx)dx,
oraz funkcja f jest ciągła na przedziale [0,1]
20 sty 18:29
.: dx*
20 sty 18:29
.: kolejne podpunkty to
0 do pi/2∫x * f(sinx)dx = 0 do pi/2 ∫ (π/2 * f(sinx) )dx
20 sty 18:32
.: więcej chyba nie ma sensu, dziwne to zadanie
20 sty 18:32
ABC: ale pi/2 to więcej niż 1 , jak za 1 będzie nieciągła to dupa
20 sty 18:44
ABC:
| | π | |
bo gdyby była ciągła na 0 do pipół to dowód jest banalny , zamiana zmiennych t= |
| −x |
| | 2 | |
,dt=−dx
cos t =sinx
20 sty 18:52
.: w treści jest π/2
20 sty 18:54
.: a ten banalny dowód jak wygląda?
20 sty 18:56
ABC:
napisałem ci szkic dowodu 18:52 umiesz w całce oznaczonej chyba zmienić zmienne ?
20 sty 20:28
wredulus_pospolitus:
@ABC ... funkcja f(x) jest ciagła na x∊<0;1> wtedy funkcja f(sint) będzie ciągła na t∊<0 ;
π/2>
taki skrót myślowy człek przeprowadził
20 sty 20:55
.: nadal nie wiem dlaczego to ma wystarczyć, dochodzimy do tego że całka ozn. ∫f(cost)dt =
∫f(cosx)dx
21 sty 19:56