Nie zmieściło mi się...
Lukasz: Dana jest funkcja homograficzna h(x) = (mx−18)/(x−m). Wykres funkcji h powstaje z przesunięcia
wykresu funkcji pewnej funkcji postaci f(x) = a/x o pewien wektor u = [p,q]. Dla m = −4
wyznacz ten wektor.
Podaj p i q.
Dla jakich wartości funkcja ta jest malejąca w przedziale (m, +∞). Rozwiązanie zapisz w postaci
sumy przedziałów. Podaj sumę wszystkich końców liczbowych tych przedziałów, które są liczbami
dodatnimi.
k√n = ... * √...
20 sty 12:16
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| mx−18 | | m(x−m) + m2 − 18 | | m(x−m) | | m2−18 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| x−m | | x−m | | x−m | | x−m | |
| | m2−18 | |
związku z tym wyjściowa funkcja to była f(x) = |
| i ta funkcja została przesunięta |
| | x | |
o wektor u = [m, m] (m jednostek w prawo, w ten sposób powstaje w mianowniku (x−m) oraz o m
jednostek do góry ... w ten sposób powstaje wyraz wolny '+m' )
a skoro m = −4 to jaki to wektor będzie
20 sty 13:04
wredulus_pospolitus:
| | a | |
funkcja homograficzna dana wzorem: f(x) = |
| + d będzie |
| | bx+c | |
| | c | | c | |
a) rosnąca w przedziale (−∞ , − |
| ) u (− |
| ; +∞) gdy a*b > 0 |
| | b | | b | |
| | c | | c | |
a) malejąca w przedziale (−∞ , − |
| ) u (− |
| ; +∞) gdy a*b < 0 |
| | b | | b | |
20 sty 13:09