nie zmieściło mi się...
Lukasz: Punkt o współrzędnych A =(−4,4) jest środkiem symetrii wykresu funkcji homograficznej f(x) =
(ax+b)/(x+d).
Oblicz a/d.
20 sty 11:48
. :
Skoro jest ŚRODKIEM symetrii funkcji homograficznej, to znaczy że leży na PRZECIĘCIU SIĘ
ASYMPTOT (pionowej i poziomej).
Zwiazku z tym d = 4
| | ax+b | |
Natomiast 4 = limx−>+∞ |
| |
| | x+d | |
Stad a/d =....
20 sty 12:06
. :
Miało byc d = − 4
20 sty 12:07
. :
Nie no... dobrze było − − − > d = +4
20 sty 12:08
Eta:
Dla funkcjii homograficznej:
| | ax+b | |
f(x)= |
| , x≠ −d/c |
| | cx+d | |
x= −d/c −− równanie asymptoty pionowej
y= a/c −− równanie asymptoty poziomej
S( −d/c; a/c) −−− środek symetrii wykresu
to w tym zadaniu:
...............
.................
c=1 , d= −4 i a= −4
a/d= 1
=======
20 sty 12:24
wredulus_pospolitus:
@Etuś ... A = (−4 , 4) więc odwrotnie znaki przy wyliczaniu a i d
20 sty 12:59
Eta:
Tak, tak

dzięki za poprawkę
20 sty 13:05