uklad wektorow
friend: Zbadaj czy układ wektorów{x,y,z} jest układem ortogonalnym, gdzie x =[2 0 0]T y = [0 −3 0]T z
= [0 −1 1]T
. Czy sa one ortonormalne? Jesli nie, sprowadz je do postaci ortonormalnej.
rozumiem ze ze zeby bylo ortogonalne iloczyn kazdej kombinacji musi byc rowny 0
a ortonormalne tak zeby jeszcze ich dlugosci kazdej pojedynczej byly rowne 1
<x,y> = 0
<x,z> = 0
<y,z> = 3
wiec uklad nie jest ani taki ani tak
ale w jaki sposob mam je sprowadzic do postaci ortonormalnej?
19 sty 12:36
friend: czy moze ktos podpowiedziec
19 sty 17:57
friend: czy ktos wie
19 sty 20:03