wektor
friend: Niech x = [1 0]T y = [2 3]T z = [1 −1]T . Oblicz <u, v> oraz normy wektorów x; y; z; u; v,
gdzie u = 2x− 3y,
v = 4y + z.
IIxII = √12 + 0
IIyII = √13
IIzII = √1+1 =√2
IIuII , IIvII czy ja mam tu pod pieriwastek tak u = 2x− 3y, v = 4y + z. Czy najpierw podstawic
x i y pod u i v i wtedy liczyc? Bo tego nie rozumiem
<u,v> = < [ −4 ] [ 9 ] > = −36 − 99
[ −9 ] [ 11]
prosze o sprawdzenie i pomoc
19 sty 12:27
jc: wynik prawidłowy
19 sty 12:45
friend: a jak obliczyc IIuII i IIvII czy ja mam brac wartosci ze wzoru tzn IIuII = √22 + (−3)2
czy ja mam najpierw obliczyc ile wynosi u
tzn
u = 2x− 3y =
2 [1] −3[1] = [2] − [3] = [−1]
[0] [−1] [0] [−3] [3 ] i z tego liczyc dlugosc √(−1)2 + 32
19 sty 12:49
friend: bo sobie zle zapisalem z lekcji i nie wiem jak ma byc ostatecznie
19 sty 15:49
friend: czy moze ktos podpowiedziec
19 sty 17:57