1 | 1 | 1 | ||||
lim x−>infinity n*( | + | +...+ | ) Trzeba skorzystać z twierdzenia | |||
1+n2 | 2+n2 | n+n2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
n* | ≤n*( | + | +...+ | )≤n* | ||||||
n+n2 | 1+n2 | 2+n2 | n+n2 | 1+n2 |
1 | ||
a jak za prawą wstawić n* | ? | |
n2 |
1 | ||
n* | nie jest większe od teog wyrażenia? | |
1 + n2 |
1 | 1 | |||
Chodzi o to że składnik | jest najmniejszy a | największy | ||
n+n2 | 1+n2 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
n*( | + | + | +...+ | ) czyli biorąc pod uwagę że w nawiasie | ||||
n+n2 | n+n2 | n+n2 | n+n2 |
1 | ||
jest n tych ułamków | ) | |
n+n2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | n2 | |||||||
n*( | + | + | +...+ | ) = n*(n* | ) = | |||||||
n+n2 | n+n2 | n+n2 | n+n2 | n+n2 | n+n2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | n2 | |||||||
n*( | + | + | +...+ | ) czyli n*(n* | ) = | |||||||
1+n2 | 1+n2 | 1+n2 | 1+n2 | 1+n2 | 1+n2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |