√3 + i | ||
( | )6 = −1 | |
2 |
√3 | i | |||
v= | + | |||
2 | 2 |
√3 | 1 | |||
cos α= | i sinα= | |||
2 | 2 |
3 | 1 | |||
|v|2= | + | =1 | ||
4 | 4 |
π | ||
α= | ||
6 |
π | π | |||
v6=1*(cos(6* | )+isin(6* | )=cos(π)+i sinπ=−1 | ||
6 | 5 |
√3 | i | |||
z2=√3−4i+2*(−1)*( | + | ) | ||
2 | 2 |
5 | ||
z2= | *(−2i)⇔ | |
2 |
5 | ||
z2= | *(1−i)2 | |
2 |
√5 | √5 | |||
z= | *(1−i) lub z=− | *(1−i) | ||
√2 | √2 |
√3 | i | |||
..+2*(...)7=2*(..)6*( | + | )=(−1)*(√3+i)=−√3−i | ||
2 | 2 |
5 | ||
z2= | *(1−i)2 | |
2 |
3π | 3π | |||
z2=√5*(cos | +isin | ) i teraz wzory de Moivre'a dla pierwiastków 2− stopnia | ||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |