matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
proszę o rozwiazanie
anna:
rozwiąż nierówność x
3
−
1
2
x
4
+
1
4
x
5
−
1
8
x
6
+ ..... ≤ lim
n→
∞
2n
3
+ 6n +5
(1−n)(2−3n)n
obliczyłam granię która wynosi
2
3
x
3
−
1
2
x
4
+
1
4
x
5
−
1
8
+ ..... ≤
2
3
18 sty 16:38
Eta:
Lewa strona −− suma szeregu geometrycznego zbieżnego a
1
= x
3
, q= −x/2
a
1
dla |q|<1 L= S=
1−q
|−x/2|<1 ⇒ ............. x∊(−2,2)
x
3
L=
1+(x/2)
rozwiąż nierówność
2x
3
2
≤
dla x∊(−2,2)
x+2
3
................. otrzymasz odp: x∊ (−2, 1]
===========
18 sty 17:13
anna:
dziękuję
18 sty 17:56
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick