Znajdź wszystkie zespolone rozwiązania równania z^{3} + 4i|z| = 0
Mana: Znajdź wszystkie zespolone rozwiązania równania z3 + 4i|z| = 0
Jakim sposobem to zrobić?
18 sty 16:37
wredulus_pospolitus:
a jakie sposoby mamy do wyboru ?
18 sty 17:44
Mana: Podstawiłem pod z x+iy, pod moduł √x2 + y2, po wymnożeniu i uporządkowaniu wyrazów
wychodzi równanie x3 −3xy2 + i(3x2y − y3 + 4√x2 + y2) przyrównałem część
rzeczywistą i urojoną do 0, wychodzą 2 równania i nie wiem co dalej
18 sty 17:54
Mana: Czy mógłby ktoś podpowiedzieć? Będę wdzięczny
18 sty 19:05
.: postać wykładnicza
18 sty 19:31
.: r*e(3fi) + 4*e(pi/2) * r = 0
18 sty 19:32
.: broń Boże z postaci algebraicznej xd
18 sty 19:33
Mana: z wykladniczej działa szybko i prosto, dzieki wielkie
18 sty 19:56
.: r3 * e3f + 4*e(pi/2) * r = 0
r(r2*e3f + 4*epi/2 ) = 0
r = 0 lub ( r2 = 4 i 3fi = pi/2 )...
4 rozwiązania
18 sty 19:58
.: akurat wykład miałem teraz dopiero mogłem dokończyć Miłego wieczoru
18 sty 19:59