dowod z topologii
krystian: Jeżeli Td jest topologią generowaną przez metrykę dyskretną, to każdy ciąg zbieżny w Td jest
prawie stały.
17 sty 19:39
wredulus_pospolitus:
1. Czy wiesz co to jest metryka dyskretna ?
2. Czy pamiętasz warunek Cauchy'ego na zbieżność ciągu go granicy 'g'

Skorzystaj z obu aby wykazać, że każdy zbieżny ciąg w tejże metryce jest prawie stały.
17 sty 20:04
krystian:
Tak wiem, mógłbyś jakoś rozpisać początek?
17 sty 20:45
krystian: Znalazłem rozwiązanie na jakiejś stronie angielskiej, ale nie rozumiem dlaczego biorą epsilon
równy 1/2 skoro mamy pokazać dla każdego espilon > 0?
18 sty 01:30
Adamm: Nieee... bierzesz ciąg który jest zbieżny
możesz sobie dać epsilon jaki chcesz
18 sty 02:19
Adamm: tutaj chodzi o to że dla metryki dyskretnej d(x, y) < 1/2 ⇔ x = y
18 sty 02:19
Adamm: nie pokazujesz że ciąg prawie stały jest zbieżny, tylko na odwrót
18 sty 02:20
Adamm: @wredulus Warunek Cauchy'ego nie jest tutaj pomocny
18 sty 02:22
krystian: Niech (xn) będzie ciągiem zbieżnym w Td, wtedy istnieją takie m,n>N, że d(xm,xn)<ε. Weźmy
ε=1/2, to bedzie d(xm,xn)<1/2, no ale z definicji metryki dyskretnej mamy, ze to zachodzi
wtedy gdy xm=xn, dla m,n>N więc (xn) jest stały od pewnego miejsca, jako iż był on wybrany
dowolnie, to każdy ciąg w tej topologii generowanej przez metryke dyskretną jest prawie stały
c.k.d.
Czy to jest dobrze Adamm? Dziękuję za komentarz.
18 sty 02:51
Franek z fabryki szklanek: zamotałeś trochę , trzeba było wprowadzić granicę g do dowodu i pokazać że od pewnego miejsca
wszystkie wyrazy są równe g
kolejność kwantyfikatorów też masz nieopanowaną , najpierw stoi "dla każdego epsilon"
więc zaczynasz od epsilona
18 sty 10:35
krystian: Czy mógłbyś pokazać jak wyglądałby poprawnie według Ciebie dowód?
18 sty 11:09