Trudny układ równań
Wiktoria: Rozwiaz układ równań w liczbach naturalnych.
x+y=u*v
u+v= x*y
17 sty 18:25
Adamm:
Zakładam że u, v, x, y są niezerowe
uvxy = (x+y)(u+v) ≤ 4max(x, y)max(u, v)
min(x, y)min(u, v) ≤ 4
Rozważyć kilka przypadków
17 sty 19:22
Adamm:
Np. x = u = 1, to
1+y = v
1+v = y
y = 2+y
0 = 2
Brak rozwiązań z x = u = 1.
No to teraz np. x = u = 2. I tak dalej
17 sty 19:25
kerajs:
Prawie tak samo:
1) x=0 ⇒ u=v=0 ⇒y=0
2) Niech x,y,u,v ∊N+
Dodanie równań stronami daje:
(x−1)(y−1)+(u−1)(v−1)=2
Pozostaje ''rozważyć kilka przypadków''.
18 sty 13:26
:-?-:
0,0,0,0
1,5,2,3
1,5,3,2
2,2,2,2
2,3,1,5
2,3,5,1
3,2,1,5
3,2,5,1
5,1,2,3
5,1,3,2
19 sty 09:38