Równoległobok - kąt i pole
jbs: W równoległoboku ABCD, |AB| > |BC|, kąt przy wierzchołku D jest rozwarty. Z punktu D
poprowadzono wysokości DE i DF, gdzie E ∊ AB, F ∊ BC.
Wiedząc, że |DE| = 6, |DF| = 9 oraz sinus kąta EDF jest równy 0,75, oblicz:
a) Pole równoległoboku ABCD
b) Pole czworokąta EBFD
17 sty 17:05
Eta:

α+β=90
o
α+2β+γ=180
o ⇒ γ=α
| | 6 | | 3 | | 9 | | 3 | |
sinα=3/4 to |
| = |
| ⇒ b=8 i |
| = |
| ⇒ a=12 |
| | b | | 4 | | a | | 4 | |
a) P(ABCD)= 72
b) S= P−(P
1+P
2)
z tw. Pitagorasa
|AE|=
√7/4 i |CF|= 3
√7
P
1= .... i P
2=......
dokończ........
17 sty 20:44