Figury podobne - obwód i pole
jbs: Figury F i F1 są podobne. Jeśli obwód figury F jest o 40% większy od obwodu figury F1, to
pole figury F jest większe od pola figury F1:
a) o 16%
b) o 20%
c) o 40%
d) o 96%
17 sty 12:19
ite:
wskazówka:
s − skala podobieństwa obu figur
| obwód figury F | |
| = s |
| obwód figury F1 | |
↘
| pole figury F | |
| = s2 |
| pole figury F1 | |
17 sty 12:39
Jolanta: Jeżeli mamy np prostokat o bokach a= 20 cm i b=10 cm i drugi podobny o wymiarach
| | a' | | 28 | |
wększych o 40 % a'=28 cm. b'=14cm skala podobieństwa k= |
| = |
| =1,4 |
| | b' | | 20 | |
Pola są podobne w skali k
2
k
2=1,4
2=1,96
1,96 =196%
Pole figury F jest większe o 196%−100%= 96%
17 sty 12:44
Jolanta: Jeżeli masz pytania to smialo
17 sty 12:46
jbs: Już rozumiem, na początku próbowałem coś działać na ułamkach zwykłych, ale te proporcje mi się
mieszały

. Dziękuję
17 sty 12:59
Jolanta:
17 sty 13:01