Wyznacz wartości parametrów tak aby W(x) * Q(x) - P(x) byl wielomianem zerowym
Lukasz :
W(x) = 2x2 − x − 5
Q(x) = ax+b
P(x) = −2x3 + 7x2 + 2x − 15
Wyznacz wartości parametrów tak aby W(x) * Q(x) − P(x) byl wielomianem zerowym
17 sty 07:38
ABC:
z czym problem ? wymnażasz redukujesz , wszystkie współczynniki muszą być zerami
17 sty 08:11
Jolanta: 2x2−x−5)(ax+b)=2ax3+2bx2−ax2−bx−5ax−5b=2ax3+(2b−a)x2−(5a+b)x−5b
17 sty 11:51
Jolanta: Zapisujemy odejmowanie. 2ax3+(2b−...−5b−(−2x3+7...)=0
2ax3−(−2x3)=0
2ax3=−2x3
a=−1
(2b−a)x2−7x2=0
2b+1=7
2b=6
b=3
17 sty 12:09