matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz sumę
Marta:
Oblicz sumę S5= ciągu geometrycznego, gdy dane jest a1= 1 , a2+a3=20
8 mar 19:11
Ryszard:
wiec tak : q1= −5 v q2 = 4 (ciag rosnacy lub malejacy) odp: S5 = 521 ( dla q= −5 ) oraz S5 = −341 ( dla q= 4)
8 mar 19:20