proszę o o rozwiązanie
anna: na prostej o równaniu y = 3x − 3
znajdź wszystkie punkty których odległość od punktu A(0 ,3) jest równa 3√2
15 sty 21:15
Mila:

k: y = 3x − 3
o: x
2+(y−3)
2=(3
√2)
2
B, C − punkty przecięcięcia okręgu i prostej k
15 sty 21:45
Eta:

r=3
√2 =|PA| r
2=|PA|
2= 18 P=(x, 3x−3) A=(0,3)
dokończ..
15 sty 21:50
Jolanta: Mamy do rozwiazania układ równań
prosta i okrag
y=3x−3
x
2+(y−3)
2=(3✓2)
2
x
2+(3x−3−3)
2=9*2
x
2+9x
2−36x+36−18=0
10x
2−36x+18=0 /:2
5x
2−18x+9=0
Δ=(−18)
2−4*5*9=144
| | 18−12 | | 3 | |
x1= |
| = |
| . x2=..=3 |
| | 2*5 | | 5 | |
| | 3 | | 1 | |
y1=3* |
| −3=−1 |
| . y2=...6 |
| | 5 | | 5 | |
P
1(3/5;−11/5). P
2(3;6)
16 sty 00:08
anna: dziękuję
16 sty 08:40