stan rownowagi
gostek: Przypuśćmy,
że mamy epidemię, w której w każdym miesiącu połowa zdrowych zachoruje, a czwarta część
chorych umrze. Znajdź stan równowagi dla układu związanego z tym problemem:
[dk+1] [0 1/4 0 ] [dk]
[sk+1] = [0 3/4 1/2] [sk]
[wk+1] [0 0 1/2 ] [wk]
jak liczy sie stan rownowagi ? Bo wydaje mi sie trzeba tu cos pociagniac z diagonalizacja ale
nie wiem do konca jak i co
15 sty 19:52
gostek: czy wystarczy zdiagonalizowac i stwierdzic ze jedna czesc dazy do zera a reszta to stan
rownowagi?
15 sty 21:21
gostek: czy ma ktos pomysl
17 sty 21:26
wredulus_pospolitus:
chwila −−− na chłopski rozum.
co miesiąc 1/2 zdrowej populacji choruje , a 1/4 chorej umiera ... jaki stan równowagi tu ma
być?
Po paru miesiącach prawie wszyscy są chorzy i kolejni umierają.
Chyba że po miesiącu 3/4 z chorych zdrowieje a 1/4 umiera.
Jeżeli tak ... to pytanie czy Ci co wyzdrowieli później mogą ponownie zachorować (w kolejnym
miesiącu).
17 sty 21:49
gostek: no pewnie moga
17 sty 21:51
wredulus_pospolitus:
Ale czy te 3/4 zdrowieje po miesiącu

Nie ma tutaj informacji o tym.
17 sty 21:52
wredulus_pospolitus:
co u Ciebie oznacza d,s,w
17 sty 21:53
wredulus_pospolitus:
kolejna sprawa −−− kiedy mówimy o stanie równowagi skoro liczba zabitych będzie nieubłagalnie
zwiększać się z miesiąca na miesiąc, zmniejszając pulę populacji.
Rozumiem możliwość osiągnięcia stanu równowagi (mniej więcej) w kwestii liczby zachorowań,
17 sty 21:58
17 sty 22:28
wredulus_pospolitus:
okey ... tam są dwa stany ... tak jakby tutaj było, że nie 1/4 umiera, a zdrowie.
I wtedy to ma sens.
W przeciwnym razie nie ma czegoś takiego jak stan równowagi bo w kolejnym miesiącu liczba
umierających będzie rosnąć aż w końcu pozostanie paru żywych ludzi.
17 sty 23:09
wredulus_pospolitus:
Więc ja bym podszedł do tego zadania tak, że 1/2 choruje, 1/4 z chorych zdrowieje.
Bo tylko wtedy dane są kompletne i możliwe jest wyznaczenie punktu równowagi (kiedy liczba
zdrowiejących będzie równa liczbie których zachorują).
17 sty 23:20
gostek: a jak wyznacza sie ten stan? Bo tam jest [dk] a tu +1 plus nie do konca rozumiem tych mnozen
gdy robia z tego funkcje
18 sty 00:05
wredulus_pospolitus:
zdrowy
1 = 0.5zdrowy
0 + 0.25chory
0
chory
1 = 0.5zdrowy
0 + 0.75chory
0
to Ci wystarczająco pomoże

pamiętaj −−− to jest przy założeniu, że 1/4 zdrowiej (reszta
pozostaje chora) i NIKT NIE GINIE
18 sty 00:28
gostek: ale tam przeciez pisze ze 1/4 chorych umiera a 3/4 chorcych zdrowieja
19 sty 11:57
wredulus_pospolitus:
Nie ma w treści zadania napisanego, że KTOKOLWIEK zdrowieje

Koniec.
Więc albo przyjmujemy, że treść zadania jest poprawna wtedy jest tak jak napisałem w Twoim
ponowionym temacie, albo zmieniamy treść zadania tak, aby samo zadanie miało jakikolwiek sens.
22 sty 00:58