populacja pszczol
krysia: Osobniki pewnego gatunku pszczół, żyją co najwyżej trzy lata i rozmażają się w trzecim roku.
Przeżywają
pierwszy rok z prawdopodobieństwem 1/2
, drugi z 1/3
, a tektóre przeżyją w trzecim mają 6 potomków. Otrzymujemy następującą
macierz pszczół:
A =
[0 0 6]
[0.5 0 0]
[0 1/3 0]
Pokaż, że A3 = I i przeanalizuj zmiany w populacji 3000 pszczół w ciągu 6 lat. Podaj A100
co dokladnie pokazuje macierz tutaj? Bo nie rozumiem tego sformulowania. Czy Pokaz A3 o A100
mam po prostu uzyc diagonalizacji macierzy zeby policzyc te potegi?
przeanalizuj populacje 3000 pszczol tutaj mam jakos uzyc tej macierzy? Czy po prostu
prawdopodobienstow
.
15 sty 16:22
. :
i'ta Kolumna − > j'ty wiersz pokazuje jaka cześć społeczeństwa z i'tego roku przejdzie do
j'tego roku.
To pokazuje ta macierz.
Zauważ że do trzeciego roku dociera 1/6 wstępnego pokolenia które ginie dając 6 potomstwa. W
efekcie populacja pszczół nie mnie się na przestrzeni lat.
Odnośnie A100 Zauważ że A100 = A99*A = (A3)33*A = A (o ile już pokazałeś że A3
= I)
15 sty 17:04
krysia: rozumiem dalsze rozumowanie ale co znaczy to zdanie
i'ta Kolumna − > j'ty wiersz pokazuje jaka cześć społeczeństwa z i'tego roku przejdzie do
j'tego roku.
moglbys napisac na przykladzie wyrazow z macierzy jaka moze byc forma tej macierzy?
Bylabym wdzieczna
15 sty 17:15
. :
a12 = 1/2 (a może to było a21, nie pamiętam) − − − wybierz prawidłowe oznaczenie.
Oznacza że zaledwie polowa populacji w roku 1 jest żywa w roku 2
a23 = 1/3 Analogicznie dla przejścia z 2 roku w 3 rok życia.
a31 = 6 a to jest przejście z ostatniego roku życia w pierwszy rok życia nowego pokolenia.
15 sty 17:30
krysia: aa w takim sensie. A te A3 = I moge z diagonalizajcji podniesc?
15 sty 17:33