ile sposobów?
piotr02: Na ile sposobów można rozdzielić 24 jednakowe cukierki w grupie czterech studentów
i dwóch studentek, jeżeli każdy student ma otrzymać co najwyżej cztery, a każda studentka – co
najmniej trzy cukierki?
15 sty 14:59
wredulus_pospolitus:
pomijając jawną dyskryminację, która powinna być na uwadze naszej nowej minister ds. równości:
x
1 + x
2 + x
3 + x
4 + x
5 + x
6 = 24
0 ≤ x
1, ..., x
4 ≤ 4
x
5, x
6 ≥ 3
co można przekształcić w równanie:
x
1 + x
2 + x
3 + x
4 + x
5 + x
6 = 18
0 ≤ x
1, ..., x
4 ≤ 4
x
5, x
6 ≥ 0
Jak można rozwiązać tego typu zadanie
15 sty 15:05
piotr02: yi = xi dla i = 5,6
yi = xi + 4 dla i = 1,...,4
nie do końca rozumiem jak zrobić to przekształcenie (ujednolicenie do yi) kiedy mamy przedział
określony z obydwóch stron
15 sty 15:11
piotr02: może nic takiego nie trzeba robić i piszę głupoty, ale podobne zadania rozwiązywałem w ten
sposób, tylko tutaj mi nie pasuje taki podstawianie bo przedział i tak się różnią
15 sty 15:16
piotr02: takie*
15 sty 15:16
piotr02: podpowiedzią może być też to, że powyższe zadanie jest z działu zasada włączeń i wyłączeń, ale
za nic nie widzę, gdzie można ją zastosować
15 sty 15:24