a
gracek: Liczby rzeczywiste x1, x2 i x3 spełniają zależność
x1 + 2x2 + 3x3 = 1,
przy czym x1<= x2 <= x3. Ocen prawdziwość zdań :
1) x1
2+x2
2+x3
2 >= 14
3) x1
2+x2
2+x3
2>=1
4) x1 + x2 + x3 >= 1
15 sty 14:00
gracek: nie wiem jak zrobić indeks dla x1 x2 lub x3
15 sty 14:01
ABC z roboty:
i które podpunkty sprawiają ci problem?
15 sty 14:14
gracek: pierwszy i drugi, nie mam pomyslu na to, 3 i 4 łatwo znaleźć trójkę która nie pasuje
15 sty 15:26
gracek: znaczy drugi tylko
15 sty 15:27
gracek: jak to pokazać, wiem, że jest prawdziwy
15 sty 15:27
. :
Skoro z (3) nie masz problemu aby znaleźć coś co nie spełnia, to tym bardziej nie powinno być
problemu z (1)
15 sty 15:40
. :
Co do (2) po prostu weź x3 = 0 i dobierz pozostałe dwie.
15 sty 15:41
. : Ach jest nierówność że x
3 jest największe
15 sty 15:42
. :
Zauważ że jeżeli x1 = x2 = x3 to x3 = 1/6
Jezeli x2 < x3, to x3 > 1/6
15 sty 15:42
gracek: no tak tak wpadłem już, niepotrzebnie zapytałem, dziękuję i tak ( długo myślałem i nie
wiedziałem jak dobrze to pokazać, ale w sumie to pewnik jest)
15 sty 15:46
gracek: jednak chodziło mi o 1, pomyliłem prawą stronę powinno być 1/14 a nie 14, na to nie mogłem
wpaść
15 sty 15:48