przestrzen liniowa i wymiar
chair: Sprawdź czy dany zbiór jest przestrzenią liniową. Jeśli tak, to sprawdź wymiar.
a)A={M∈M(2;ℛ):M2=M}
b)B={ [x]
[y]
[z]
[w] ∈ℛ4:x+y+z+w=0}
c)C={[α β]
[γ δ] ∈M(2;ℛ):α+β=γ+δ}
d)D={ax3+bx2+cx+d=W(x):W(x)=W(−x)}
14 sty 21:10
chair: Ktoś ma pomysł jak to rozwiązać ?
15 sty 18:29
Maciess: Tak klasyczne bierzesz dwa elementy i sprawdzasz addytywnośc i jednorodność. Weźmy zróbmy b)
ale dla R
2 bo będzie mniej pisania
B = {(x,y)
T ∊ R
2 : x+y=0}
| | | | | |
Biore wektor u = | i v = | , które należą do B czyli suma ich współrzednych |
| | | |
daje 0.
1) jednorodność
ku
1 +ku
2 =k(u
1+u
2) = k*0 =0.
2) addytywność
(u
1 + v
1) + (u
2 + v
2) = (u
1 + u
2) + (v
1 + v
2) = 0+0 = 0.
Czyli mamy liniowość. A wymiar... Intuicyjnie to taki parametr przestrze mówiący ci ile musisz
znać parametrów zeby opisac jeden jej element
Z równania x+y = 0 mam np x = − y. Tj. znam jedną współrzędna to druga jednoznacznie jest
wyznaczona. W oryginalnym przykładzie, wymiar będzie 3,
bo znająć 3 współrzędne, musi byc tak dobrana, żeby suma wychodziła zero.
15 sty 18:55
Maciess: a) To nie będzie przestrzeń liniowa. Poszukaj jakiegoś prostego kontrprzykładu (jakie macierze
sie najłatwiej potęguje?). Podpowiem ze juz jednoroność się psuje
15 sty 19:03