zadanie
baron: Zadanie 7. Korzystając z dekompozycji macierzy pokaż, że jeśli macierz A posiada jednokrotne
rzeczywiste wartości własne,
a wektory własne związane z różnymi wartościami własnymi są prostopadłe, to macierz A musi być
symetryczna.
14 sty 19:39
jc: Niech A będzie macierzą, D macierzą diagonalną, a P macierzą złożoną z wektorów własnych
(jeśli wartości własne są różne, to wektory własne utworzą bazę).
Mamy (wektory własne ustawiamy w kolejności wartości własnych):
AP = PD
lub inaczej
A=PDP−1
Wektory własne możemy unormować i wtedy PT=P−1.
A=PDPT
AT = A
(wykorzystaj wzór (AB)T = BTAT)
14 sty 20:20
baron: unormowanie jest wtedy gdy dzielimy kazdy element przez jego dlugosc? Czemu wtedy P−1 = PT?
I w jakim sensie wykorzystac
(AB)T = BTAT bo znam ta zaleznsoc ale nie wiem gdzie tu uzyc
14 sty 20:50
jc:
AT=(PDPT)T=PTTDTPT=PDPT=A
14 sty 23:27