zaleznosc
tomek: jak uzasanic ze jesli w macierzy kolumny sa liniowo zalezne to wiersze macierzy tez sa?
14 sty 17:57
Adamm: to nieprawda
14 sty 18:20
Tomek: A moglbys rzucić okiem na mój poprzedni post nazwany "dowód"
Bo zastanawiam się nad jego poprawnością zapisem i uzasadnieniem
Jeśli miałbyś chwilę czasu byłbym bardzo wdzięczny
14 sty 18:22
Adamm: nie chce mi się
ale mogę powiedzieć że w tamtym poście macierze są kwadratowe
w związku z tym, kolumny są niezależne liniowo wtedy i tylko wtedy gdy wiersze
obie z tych rzeczy są równoważne temu że wyznacznik jest niezerowy
14 sty 18:48
Adamm: to co chciałeś nie zachodzi bo macierze nie muszą być kwadratowe
14 sty 18:49
tomek: no ale tam jest sytuacja gdzie suma w kazdej z kolum = 0 i czy to znaczy zaleznosc liniowa
miedzy wierszami
14 sty 18:51
tomek: czyli dowód nie jest do konca dobrze przeprowadzony
14 sty 18:51
Adamm: jak uzasadnić, no nie wiem jak wy prowadziliście ten kurs
ja bym to sobie tak na palcach mógł uzasadnić np. tak
det(A) ≠ 0 ⇔ A jest odwracalna ⇔ Ae1, ..., Aen są niezależne liniowo (kolumny)
ale jeśli wziąć AT, to wiersze to ATe1, ..., ATen
ten sam argument pokazuje że wiersze są niezależne liniowo ⇔ AT jest odwracalna
oczywiście det(A) = det(AT)
14 sty 18:52
tomek: nie bardzo wiem co masz na mysli
tam suma w kolumniej jest rowna 0 i to oznacza wiec ze poszczegolne kolumny sa od siebie
zalezne i czy sama zaleznosc kolumn nie wystarczy zeby powiedziec ze det = 0? Czy trzbea
udawadniac zaleznosc wierszy akurat tez?
14 sty 19:02