graniastosłup prawidłowy trójkątny
Michałł: Proszę o rozwiąznie
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym ABCDEF
(krawędź boczna jest większa od krawędzi podstawy)
Obwód trójkąta CDE jest równy 26, a suma wszystkich krawędzi wynosi 60.
Oblicz objętość tej bryły
Zacząłem tak
2d+a=26
6a+3h=60
14 sty 12:21
. :
A czym jest to magiczne 2d u Ciebie?
Skoro jest to graniastosłup prawidłowy to obwód podstawy = 3a
Co zresztą wykorzystujesz w drugim równaniu.
14 sty 12:46
. :
Tylko wtedy wysokość (krawędź boczna) jest < boku podstawy.
Wiec z łaski swojej − sprawdź jeszcze raz treść zadania.
14 sty 12:47
. :
Ajjj teraz widzę o obwodzie jakiego trójkąta mówią
14 sty 12:48
. :
d = √a2 + h2
I masz układ trzech równań z trzema niewiadomymi
Dodatkowo piszesz warunek : a<h
14 sty 12:50
Michałł: d=CD=CE
dziekuje, ale w dalszym ciągu nic mi nie wychodzi
14 sty 12:55
Jolanta:
6a+3h=60. ⇒h=20−2a
| | 1 | |
a2+h2=d2. ⇒a2+(20−2a)2=(13− |
| a)2 |
| | 2 | |
Tak masz? a=6. h=8
14 sty 18:44
Jolanta: Δ=4489−4389=100
| | 67−10 | |
a1= |
| =6 a<h. a2=8,1 nswz |
| | 2*19/4 | |
14 sty 19:02
Jolanta: | | a2*✓3 | | 62*✓3*8 | |
V=Pp*H= |
| *8= |
| =72✓3 |
| | 4 | | 4 | |
14 sty 19:15
Michałł: Bardzo dziękuję
18 sty 14:49