Rozwiąż równanie
Marta: Rozwiąż równanie
a) 3+5+7+...+x = 48
b)1+4+7+...+x=145 ( przeliczyć 7b/278)
8 mar 19:09
Tomek.Noah: a jaki wynik w a wychodzi bo mam posmysl na rozwiazanie...
8 mar 19:20
Tomek.Noah: x=13?
8 mar 19:21
Ryszard: a ) x= 13
8 mar 19:22
Łukasz: a1=3
r=2
48=(n+2)*n
48=n
2+2n
n
2+2n−48=0
Δ=4−4*1*(−48)
Δ=196
n2=6
n∊N , wiec n=6
6
a6=x ( bo ostatni)
a6=a1*(n−1)r
a6=3+(6−1)2
a6=13
a6=x=13
podpunkt b analogicznie do tego
8 mar 19:27
Jack: wyobraź sobie że to ciąg... Określ wzór na n−ty wyraz i podstaw do wzoru na sumę pewnej ilości
wyrazów (zostawiam Ci przyjemność wyliczenia którym wyrazem jest x), przyrównaj do 48.
8 mar 19:27
Tomek.Noah: a)
3+5+7+...+x=48
widzimy ze liczby rosna o 2 wiec r=2 −>mozna skorzystac z ciagu arytmatycznego a ponad to widac
ze liczby sa nieparzyste zatem x=2n=1 latwo to wykaz
n∊N
+
a
n=a
1+(n−1)r
x=3+(n−1)2 => x=2n+1 c.b.d.o.
x=2n+1
x=2n+1
96=(3+x)n
x=2n+1 wstawiamy drugie rownanie w pierwsze
96=(4+2n)n
x=2n+1
48=2n+n
2
x=2n+1
n
2+2n−48=0
x=2n+1
(n−6)(n+8)=0
x=2n+1
(n=6 ⋁ n= −8) ⋀ n ∊ N
+
x=2n+1
n=6
x=13
Moje rozwiazanie jest najladniejsze
8 mar 19:32
Marta: dziękuję wszyskim za rozwiązanie mojego zadanka
8 mar 19:36