matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Znajdź długość promienia koła wpisanego w romb o polu S i kącie ostrym alfa. :)
adrian:
13 sty 23:34
wredulus_pospolitus:
h
= cosα −−> h = x*sinα
x
S
P
rombu
= x*h = S −−−> x =
h
S
wracamy do pierwszego równania: h =
*sinα −−−> h =
√
S*sinα
h
14 sty 01:13
wredulus_pospolitus:
1
1
więc r =
h =
√
S*sinα
2
2
14 sty 01:14