a do 50
klaster: A =
[1 1]
[1 1]
wyznacz A50
wyszlo mi ze wartosci wlasne to 0 i 2
dla 0 wektor
(−1)
(1)
dla 2
(1)
(1)
czy a50 to
[−1 1 ] * [ 0 0 ] 50 * [ −0.5 0.5]
[ 1 1 ] [ 0 2 ] [ 0.5 0.5 ]
czy to tak sie robi czy zle jest i jest jakas lepsza droga
13 sty 20:06
13 sty 20:43
klaster: czyli to moje jest zle tak?
13 sty 20:45
klaster: a bo moja macierz nie moze byc diagonalizowana chyba bo ma 2 takie same wartosci wlasne?
13 sty 20:47
jc: P=(1/2)A
A2= 2A, więc P2 = P, co oznacza, że P jest rzutem.
Pn = P
Zatem An = (2P)n = 2n P = 2n−1 A.
Ale oczywiście możesz liczyć inaczej.
Macierz A ma dwie wartości własne, sam to napisałeś: 0 i 2.
13 sty 20:53
klaster: ale czy to co napisalem jest w ogole poprawnie?
bo mialem podniesc taka macierz jak pisalem
oraz
[4 3 ]
[1 2 ] do potegi 100
i sie zastanawiam czy jesli jestesmy w tematyce w szkole diagonalizacji macierzy to ktora
metoda mam to zrobic
13 sty 20:57
jc: Teraz mamy dwie niezerowe wartości własne. Powtórz rachunek z diagonalizacją.
13 sty 21:05
klaster: czyli to co pisalem o 20:06 po wymnozeniu powinno dac A50 w poprawny sposob?
13 sty 21:09
jc: Twój rachunek jest prawidłowy.
13 sty 21:16