Funkcja tworząca dla wielomianów Bernoulliego
Mariusz:
Wg wikipedii
| text | | tn | |
| = ∑n=0∞Bn(x) |
| |
| et−1 | | n! | |
Spróbujmy policzyć n. pochodną czynników
| dn | |
| text = xn−1(n+xt)ext , n > 0 |
| dtn | |
| dn | | 1 | | (−1)netWn−1(et) | |
| |
| = |
| , n > 0 |
| dtn | | et−1 | | (et−1)n+1 | |
gdzie W
n−1(x) jest pewnym wielomianem stopnia n−1
Problem w tym jak wyznaczyć wzór wielomianu W
n−1(x)
bo wtedy będę mógł zastosować wzór Leibniza na n. pochodną iloczynu
| | | dn−k | | dk | |
(fg)(t)(n) = ∑k=0n |
| f(t) |
| g(t) |
| | dtn−k | | dtk | |
Z tego co zaobserwowałem to W
n−1(x) jest wielomianem zwrotnym
tzn jego współczynniki tworzą palindrom
13 sty 00:18
Mariusz:
Można te wzory na n. pochodną czynników zapisać tak aby były poprawne dla n≥0
| dn | |
| text = xn−1(n+xt)ext , n ≥ 0 |
| dtn | |
| dn | | 1 | | (−1)nWn(et) | |
| |
| = |
| |
| dtn | | et−1 | | (et−1)n+1 | |
gdzie W
n(x) jest pewnym wielomianem stopnia n
Znając wielomian W
n(x) można łatwo napisać n. pochodną wykładniczej funkcji tworzącej
dla wielomianów Bernoullego korzystając ze wzoru Leibniza na pochodną iloczynu
14 sty 01:14
chichi:
ale o co ci chodzi? ty wrzucasz randomowe posty, w których nie zadajesz pytań.
ja cie już umówiłem do logopedy, to będzie pierwszy krok dla twojego "dobra"
14 sty 02:50
Mariusz:
Jaki jest sens tego wpisu dzieciaku ?
14 sty 04:21
Mariusz:
No tak ale jako że jesteś pupilkiem Mili to nikt nie usuwa twoich śmieciowych wpisów
A współczynniki tego wielomianu Wn(x) już znalazłem na jednej ze stron
14 sty 04:24