obciazenia stron
ksiaze: popyt −0.05Q + 1000 podaż 0.1Q + 700. Państwo nakłada podatek 20% okresl cene rownowagi i
udzial nabywcow i sprzedawcow w obciazeniu podatkowym
Q = 941,17
p = 952, 94
i wydawlo mi sie ze Ep = (−0.05) (952,94)/(941,17) a Es =(0.12) (952,94)/(941,17)
ale jak podstawiam do wzoru na obciazenie sprzedawcy podatkiem
us = I Ep I / ( IEp I + Es )
to mi nie wychodzi jak w odp
ma wyjsc 2/3 i 1/3 te obciazenia
i nie wiem co jest zle
12 sty 00:53
wredulus_pospolitus:
pokaż jak policzyłeś równowagę
12 sty 01:08
ksiaze: −0.05Q + 1000 = (0.1Q + 700)1.2
12 sty 13:08
ksiaze: q = 941
12 sty 13:09
ksiaze: z czego ta odpowiedz z tylu co do rownowagi sie zgadza
12 sty 14:03