11 sty 21:25
ABC:
odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do trzeciego boku i jego długość to
połowa długości tego boku
co z ciebie za bokser jak tego nie wiesz....
11 sty 21:51
świruś: już doszłam do tego przed chwilą
dzięki jak zwykle za miłe słowo
11 sty 21:54
ABC:
Amicus Plato sed magis amica veritas
11 sty 21:56
Mila:

Dany jest trójkąt ABC, w którym AB =3·BC. Punkty P i Q leżą na boku AB i speł−
niają warunek AP = P Q = QB. Punkt M jest środkiem boku AC. Wykaż, że <) P M Q = 90◦.
1)
MN||BC⇒
| | 1 | | 1 | |
N jest środkiem odcinka AB i MN= |
| |BC|= |
| a |
| | 2 | | 2 | |
N jest środkiem odcinka |PQ|=a czyli MN jest środkową ΔPQM
Jeżeli środkowa trójkąta równa się połowie boku,
do którego została poprowadzona, to trójkąt jest prostokątny.
|∡PMQ|=90
o
11 sty 22:17
świruś:
12 sty 10:23
chichi:
to co napisała @
Mila oczywiście jest prawdą, ale wynika to suchy fakt, ktory wynika z
równie krótkiego jak ten niebieski zapis uzasadnienia

Twoim zadaniem jest napisac to uzasadnienie
12 sty 11:19
świruś: ale że tutaj mam napisać

? czy ogólnie, że trzeba pisać te uzasadnienia
12 sty 11:27
chichi:
no skoro nie potrafisz zapisac uzasadnienia tych slow, to nie jest to dla ciebie oczywisty
fakt, wiec sama bys z niego w rozwiązaniu nie skorzystala..
12 sty 11:29
świruś:

jak okrąg na tym opiszesz to będzie to kąt oparty na średnicy co tu udowadniać ?
12 sty 11:39
chichi:
to jest wlasnie uzasadnienie tego niebieskiego faktu, widze ego powirowało
12 sty 11:43