proszę o rozwiąwanie
anna: ciąg (an) jest ciągiem nieskończonym malejącym o wyrazach dodatnich
Zbadaj monotoniczność ciągu (b) wiedząc że bn = 1an
11 sty 19:15
wredulus_pospolitus:
no i w czym problem
| | an+1 | |
skoro an jest malejący ... to znaczy, że |
| < 1 |
| | an | |
| | bn+1 | | an | |
natomiast |
| = |
| .... jaki tutaj znak ... 1  |
| | bn | | an+1 | |
11 sty 19:16
Eta:
a
n+1−a
n<0 −− z treści zad.
Badamy znak różnicy:
| | −1 | | −1 | | an+1−an | |
bn+1−bn= |
| − |
| = |
| <0 |
| | an+1 | | an | | an*an+1 | |
bo a
n, a
n+1>0
b
n −−− też malejacy
11 sty 19:51
anna: przepraszam żle zapisałam ciąg bn bo ma być
bn = 1/ an
11 sty 20:30
wredulus_pospolitus:
anna −−− i dokładnie dla takiego bn zostało to rozwiązane
11 sty 20:41
Eta:
@anna
Popraw znaki i otrzymasz ........ciąg bn −− rosnący
11 sty 20:45
anna: dziękuję
11 sty 22:27
anna: mam pytanie
jak można z tego określić arytmetyczność ciągu
12 sty 13:02
MiKa:
Monotonicznośc a to czy ciąg jest arytmetyczny czy geometryczny to dwie różne sprawy
12 sty 18:20
wredulus_pospolitus:
w żaden sposób 'z tego' nie można określić arytmetyczności ciągu
12 sty 18:22
anna: dziękuję bardzo
tak sprzeczałam się z koleżankami że nie można określić jaki to ciąg
12 sty 18:40
chichi:
pozdrów koleżanki
12 sty 22:15