oblicz odległość środka podstawy od krawędzi bocznej w ostrosłupie.
miromar: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt miedzy dwiema przeciwległymi krawędziami bocznymi ma
miarę 60 stopni, a objętość tego ostrosłupa wynosi V. Oblicz odleglość środka podstawy
ostrosłupa od krawędzi bocznej.
11 sty 16:36
Eta:
d= 3√9V/16
11 sty 18:14
student:

ΔABS −−− równoboczny (z treści zadania)
z własności trójkątów "ekierkowyc" ( 30
o,60
o,90
o)
H=b
√3
| | 1 | | 2b3√3 | | V√3 | |
V= |
| *2b2*b√3= |
| ⇒ b3= |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
d= b
√3/2 to d
3= 3
√3b
3/8
d
3= 9V/16
d=
3√9V/16
==========
11 sty 19:07
Eta:
11 sty 19:08