wartosc podatku
ksiaze: krzywe popytu na tyton i jego podazy maja postac Pd = −0.05Q + 420
Ps = 0.1Q + 300
Ustawodawca postanowil zastapic podatek ilosciowy podatkiem wartosciowym ze stawka 25% znajdz
nowy punkt rownowagi
Ile pieniedzy wplynie do budzetu panstwa z tytulu podatku
(0.1Q + 300) 1,25 = −0.05Q + 420
Q= 257,14
P = 407,14
no i wydawlo mi sie ze wplywy do budzetu to bedzie
257,14 * 407,14 * 0.25
ale odpowiedz w ksiazce to 20 938,91 i nie rozumiem dlaczego?
10 sty 23:49
. :
Po iewaz cena zawiera w sobie w/w podatek.
| | Q*P | |
Zwiazku z tym |
| da Ci cenę produktu bez podatku i od tej wartości masz policzyć 25% |
| | 1.25 | |
podatku.
11 sty 03:34