proszę o rozwiązanie
anna: W trójkącie ABC o obwodzie 128 cm poprowadzono odcinek DE .
Obwód trójkąta BDE jest równy 84 cm,
a obwód czworokąta AEDC = 100 cm.
Długość odcinka DE jest równa
A) 56 cm B) 22 cm C) 14 cm D) 28 cm
10 sty 20:23
mat:
D) 28 cm
10 sty 20:33
wredulus_pospolitus:
a jak to szybko rozwiązać:
zauważ, że obwód AEDC + obwód BDE = obwód ABC + 2*|DE|

(narysuj sobie i zaznacz kolorem
jakie boki wchodzą w skład jakiego obwodu.
| | 100+84 − 128 | |
związku z tym |DE| = |
| = 28 |
| | 2 | |
10 sty 20:45
Eta:

100−x+84−x=128
x= ........
10 sty 20:48
anna: dziękuję bardzo
10 sty 21:45