Pole obszaru
Koperta:

Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi
y
2=−x
y=x−6
y=−1
y=4
Podzielilem ten obszar na 3 częsci
Pierwsza to −16>0 ∫4−
√−x dx = 64/3
Druga to trapez a=5=b=10h=5 co się równa 37 i 1/2
I trzecia to ten mały kawałek ograniczany przez −
√−x oraz y=−1
I w tym wyszło mi
43−
2i3
Całki liczyłem kalkulatorem całek wiec raczej bez błedu rachunkowego
Wychodzi mi wynik z liczbą zespoloną i nie wiem czy to dobrze pomoze ktos?
10 sty 13:23
ABC z roboty:
nie może w liczbach rzeczywistych wyjść wynik z liczbą zespoloną
10 sty 13:24
Koperta: To w jaki sposób podzielić ten obszar?
Bo nie napisalem ale podzieliłem go rysując prostą x=0 i przez to powstały te 3 częsci
10 sty 13:32
wredulus_pospolitus:

dlatego nie używa się kalkulatora jeżeli nie potrafisz samemu policzyć
∫
−160(4 −
√−x)dx + ∫
05(4 − (−1))dx + ∫
59( 4−(x−6) )dx − ∫
−10 (−1 − (−
√−x) )dx =
= ∫
−160(4 −
√−x)dx + ∫
05(4 − (−1))dx + ∫
59( 4−(x−6) )dx + ∫
−10(1 −
√−x )dx =
......
co dalej można byłoby przekształcić tak aby nie mieć
√−x zmieniając odpowiednio granice
całkowania
10 sty 13:40
kerajs:
P=∫−14 ((y+6)−(−y2))dy=...
12 sty 10:08