udowodnij
kajtusiek:

Na zewnątrz kwadratu ABCD, na boku AB, zbudowano trójkąt równoboczny ABE. Następnie utworzono
taki kwadrat CEFG, że punkt B leży wewnątrz niego (może nie widać tego na rysunku tak dobrze
ale bardzo się starałem to narysować ).Udowodnij, że trójkąt BFG jest równoboczny.
10 sty 03:17
chichi:
rysunek:
https://zapodaj.net/plik-zc5uExh1QG
(1) odkładamy ΔCBE na boku EF, u mnie to ΔEHF
(2) ΔHEB − równoramienny z kątem 60
o przy wierzchołku → ΔHEB − równoboczny
(3) stąd ΔBHF równoramienny, pondat |∡BHF| = 150
0 ⇒ |∡HBF| = 15
o = |∡HFB|
(4) no i mamy zatem, że |∡BFG| = 60
o
(5) analogicznie postępując na drugim boku otrzymamy, że |∡BGF| = 60
o
(6) wniosek → ΔBGF − równoboczny □
P.S. (5) można zastąpić przystawaniem ΔBEF do ΔBCG z cechy bkb.
10 sty 04:32
10 sty 23:10
chichi:
o rane boskie... ale przyznaj, że jak na maturę i zadanie na 3 pkt. to dosyć solidne zad
10 sty 23:15
Janek: chichi skad przejscie z (3) do (4) ? z góry zakładasz że przystają EHF i BHF. Wg mnie
niekompletny dowód.
11 sty 15:16
Janek: zmieniam zdanie
11 sty 15:26
Mila:

b=f
11 sty 17:19
Mila:
Zadanie z kwadratem ( z kątem 150o) było w Nowej Erze, było na forum wrzucone.
Kto rozwiązał to , mógł sobie szybko poradzić bez trygonometrii.
Sposobem chichi, albo jak pokazałam .
11 sty 18:52