Rownanie z sinusami
Kacpi: Rozwiąż równanie sin2x=sin2x−sinx w przedziale [−π,π].
10 sty 02:15
sanderka: pomoze ktos z tym?
10 sty 07:21
MiKa:
sin2x−sin
2x+sinx=0
2sinx*cosx−sin
2x+sinx=0
sinx(2cosx−sinx+1)=0
sinx=0 lub 2cosx−sinx+1=0
sinx=0 to łątwe do rozwiązania
2cosx−sinx+1=0
Chyba nie bardzo
Więc zróbmy tak
Podstawienie
| | x | | x | |
t=tg |
| i x≠(2k+1)π bo wtedy tg |
| nie istnieje |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−t2 | | 2t | |
2* |
| − |
| +1=0 |
| | 1+t2 | | 1+t2 | |
−t
2−2t+3=0
Δ=16
Powrót do podstawienia i i okreslenia rozwiązań zostawię juz Tobie
Ja bym tak w każdym razie robił
10 sty 19:54