rozkłady prawdopodobienstwa
abcd: W piwnicach zgromadzono na zimę 500 butelek soków. Z poprzednich lat
wiadomo, że każda butelka ma 0,5% szans nie dotrwać zimy. Niech X będzie zmienną losową
oznaczającą liczbę butelek z zepsutym
sokiem. Niech 𝑌 będzie zmienna losowa oznaczająca liczbę zdatnych do spożycia butelek soku, to
znaczy 𝑋 + 𝑌 = 500.
a. Podaj funkcje prawdopodobieństwa zmiennej losowej 𝑋.
b. Podaj wartość średnią i odchylenie standardowe zmiennej losowej 𝑋.
c. Podaj funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej 𝑌 .
d. Podaj wartość średnią i odchylenie standardowe zmiennej losowej 𝑌.
e. Podaj najbardziej prawdopodobną liczbę butelek z zepsutym sokiem.
f. Oblicz prawdopodobieństwo, że liczba przynajmniej 496 butelek soku będzie się nadawało do
spożycia.
g. Oblicz prawdopodobieństwo, że liczba butelek z zepsutym sokiem będzie różniła się od
oczekiwanej liczby butelek z zepsutym sokiem o mniej niż odchylenie standardowe.
h. Oszacuj (z dokładnością do 0,1) prawdopodobieństwo, że liczba butelek nadających sią do
spożycia przekroczy 300. Odpowiedź uzasadnij.
10 sty 01:12
chichi:
i co ty nic nie potrafisz z tego zrobic?
10 sty 01:16
abcd: zastanawiam się nad f), g) i h), wychodzą mi nieprzyjemne potęgi ułamki, bo n=500, p=0,005,
q=0.995 i chciałbym wiedzieć, czy jest może jakieś obejście tego
10 sty 01:26
. :
Ale jakie UJEMNE POTEGI i ułamki?
Możesz z racji swojej napisać jak to rozwiązujesz?
10 sty 09:03