wykaz ze ortagonalnosc
ja: wykaz ze dla dowolnych x,y ∊ Rn , n∊N zachodza zaleznosci
a) a
x⊥y ⇔ ∥x+y∥2 = ∥x∥2 + ∥y∥2
b)
(x+y)⊥(x−y) ⇔ ∥x∥ = ∥y∥
czy moze ktos podpowiedziec jak to uzasadnic?
Czy pitagoras tu wchodzi w gre czy to zbyt trywialne w algebrze?
9 sty 22:41
chichi:
do (a) wystarczy Ci wzór skróconego mnożenia i znajomość teorii
9 sty 22:52
ja: ∥x2 + 2xy + y2∥ = ∥x2 + y2∥
bo xy=0?
9 sty 23:07
ja: ale czy
∥x2 + y2∥ = ∥x2∥ + ∥y2∥
9 sty 23:11
chichi:
ale czy ty wiesz co robisz..?
||x + y||2 = ⟨x+y,x+y⟩ = ⟨x,x⟩ + ⟨x,y⟩ + ⟨y,x⟩ + ⟨y,y⟩ = ||x||2 + 2⟨x,y⟩ + ||y||2
9 sty 23:30
ja: a po to bylo przeciez to mnozenie..
a w b z czego mozna skorzystac?
9 sty 23:38
ja: racja moja wina bo dawno nie mnozylem wektorow
9 sty 23:44
Maciess: W b) identycznie, rozpisujesz iloczyn skalarny na składowe i korzystasz z tego, że norma jest
indukowana przez iloczyn skalarny.
To, że wektory (x−y) i (x+y) są prostopadłe, mówi nam, ze ich iloczyn skalarny jest równy 0.
<x−y, x+y> = 0 (1)
Rozpiszmy ten iloczyn skalarny i skorzystajmy z jego własności (2−liniowość)
<x−y, x+y> = <x,x> − <x,y> + <y,x> − <y,y> = <x,y> − <x,y> + <x,y> − <y,y> = <x,x> − <y,y>
Zatem <x,x> − <y,y> = 0 czyli
<x,x> = <y,y>
||x||2 = ||y||2.
10 sty 00:03
ja: a to ze
||x||2 = ||y||2.
to dobrze mysle ze juz w pelni jest to samo co
||x|| = ||y||
10 sty 00:53
ja: czy naley to jeszcze jakos przeksztalcic
10 sty 00:56