Zadanie tekstowe z procentami
PelsynWan: W pudełku były kule białe i czerwone − łącznie 105 kul. Kule białe stanowiły 20% wszystkich
kul.
Ile kul białych należy dołożyć, aby kule czerwone stanowiły 15% wszystkich kul?
9 sty 19:40
wredulus_pospolitus:
sporo

więc początkowo było 20%*105 = 21 kul białych i 105−21 = 84 kul czerwonych
skoro dokładamy kule białe tak aby czerwonych było 15% no to piszemy:
84 = 15%*x −−−> x = 560 tyle w sumie musi być kul
a że było już 105 to robimy 560 − 105 = 455 kul białych należy dołożyć.
9 sty 19:42
PelsynWan: Bardzo dziękuję za pomoc! Pozdrawiam serdecznie
9 sty 20:01