Macierz
Student: Pokaż że jeśli a jest macierzą markowa to α=1 jest wartością własną macierzy
9 sty 10:27
Fałszywy 6-latek: to ma być macierz markowa , czyli firmy np. Toyota, czy też macierz Markowa , tego od
łańcuchów?
9 sty 11:23
Student: Łańcuchów wiem że suma kolumny→ = 1
9 sty 11:35
chichi:
no to ciągnij dalej... podpowiedź: spójrz na kolumny, a następnie wiersze macierzy A − I
9 sty 12:39
meksykanin: no wlasnie probowalem ale nie moge wpasc na ten pomysl jak zawsze z dowodami
9 sty 12:40
meksyk student: no bo zeby znac wartosc wlasna musialbym policzyc ten wielomian charakterystyczny i pierwiastki
miec ktore sa tymi wlasnosciami
9 sty 12:42
meksyk student:
[A − α A A ]
[A A−α A ]
[A A A−α ]
A + A + A −α = 1
9 sty 12:48
chichi:
no skoro masz sume kolumny równa 1, to dla A − I da nam sume w kolumnie rowna 0,
co oznacza, ze suma wierszy daje 0 − są liniowo zależne, czyli ta macierz jest osobliwa, no to
ma zerowy wyznacznik... no to wniosek jest natychmiastowy
9 sty 12:49
meksyk student: skad wiemy ze A− I da nam w kolumnie sume 0?
9 sty 12:53
chichi:
bo 1 − 1 = 0, chyba ameryki nie odkryłem...
9 sty 12:55
meksyk student: no ale przeciez mamy udowodnic ze to jest α=1 mozesz to jakos rozpisac twoj tok rozumownaia?
9 sty 12:57
chichi:
ty wiesz jak wyglada macierz jednostkowa i jak sie odejmuje macierze
9 sty 12:58
meksyk student: [A A A ]
[A A A ] − I =
[A A A]
[A − 1 A A ]
[A A−1 A ]
[A A A−1 ]
A−1 + A + A = 1
9 sty 12:59
meksyk student: aa czyli moge zapisac
ze jesli mam sume w kolumnie rowna 1
i odejme macierz jednostkowa pomnozona przez α=1
w kazdej kolumnie odejmie sie o 1 czyli bedzie w kazdej kolumnie 0
9 sty 13:00
chichi:
ale czemu ty mi tu teraz chlopie z tą alpha wyjezdzasz...
9 sty 13:02
meksyk student: w sensie czemu α * I?
9 sty 13:04
chichi:
no dobra, czekam na dalsze rozumowanie, bo do tego, ze α = 1, to jeszcze kawalek, ale ty nawet
nie rozumiesz co sie tutaj dzieje, jaki masz podręcznik?
9 sty 13:09
meksyk student: no bo ja rozumialem tak ze
mam macierz
odejmuje I*α (macierz jednostkowa razy α
z tej macierzy licze wyznacznik wychodzi mi funkcja f(α) i pierwiastki to wartosci wlasne
9 sty 13:12
meksyk student: i myslalem ze chodzi ci ze skoro suma w kolumnie daje 1 i odejmiemy od macierzy macierz
jednostkowa pomnozona razy α=1
to wtedy od kazdej kolumny odejmie sie jeden wiec suma w kolumnach bedzie musiala rownac sie 0
jak rowniez i w wierszach co stworzy ta zaleznosc miedzy nimi i det = 0
9 sty 13:13
chichi:
ale ty teraz przepisales to co ja napisałem, a pytasz dlaczego suma kolumny macierzy A − I
wynosi 0. napisalem Ci tez z czego plynie wniosek, wiec dokończ to z wyznacznikiem...
9 sty 13:22
meksyk student: ale dobrze rozumiem ze sprawdzamy w ten sposób podstawiając α=1
i
1 * I
?
9 sty 13:26
meksyk student: no wyznacznik macierzy tworzy ten wielomian charakterystyczny wiec jesli det = 0 to znaczy ze
ta liczba byla jedna z wartosci wlasnych bo wyzerowala ten wielomian
9 sty 13:27
chichi:
nie podstawiam α = 1, po prostu wpadam na pomysł, ze skoro tamta suma rowna 1, to po odjęciu
jednostkowej mam 0. dopiero dalsze wnioski z wyznacznika mowia, ze α = 1
9 sty 13:31
meksyk student: czyli mozna zapisac ze
macierz A
[ a1,1 .... a1, n ]
[ ... ]
[ ... ]
[am,1 am, n ]
ktora jest macierza markowa wiec suma w kolumnie rowna sie jeden
A − I
co oznacza ze od kazdej kolumny bedzie odjeta liczba 1 co spowoduje iz suma w kolumnach bedzie
wynosic 0
co spowoduje iz suma wierszy bedzie wynosic zero
co pokazuje wystepowanie liniowej zaleznosci ktora mowi nam o tym ze wyznacznik tej macierzy
jest rowny 0
co oznacza iz wartoscia wlasna macierzy A jest liczba 1
9 sty 13:41
meksyk student: czy tak czy jeszcze cos nalezaloby dodac / inaczej zapisac?
9 sty 13:42
meksyk student: bo czy trzeba uzasadniac czemu suma wierszy wszystkich bedzie rowna 0?
9 sty 14:18