Jak mogę z tych danych wyliczyć promień i długość łuku?
Monika: Jak mogę z tych danych wyliczyć promień i długość łuku?
Dołączam zdjęcie, proszę o wskazówkę:
https://zapodaj.net/plik-Mx7ozsc74h
8 sty 19:22
wredulus_pospolitus:

ja widzę podejście:
1. y
2 = 50
2 + 3
2 = 2509
2. z tw. cosinusów:
y
2 = R
2 + R
2 − 2R
2cosα = 2R
2(1−cosα)
100
2 = R
2 + R
2 − 2R
2cos(2α) = R
2 + R
2 − 2R
2(2cos
2α − 1) = 4R
2(1−cos
2α)
czyi: 100
2 = 2(1+cosα)*[2R
2(1−cosα)] = 2(1+cosα)y
2 = 2(1+cosα)*2509
| | 5'000 | |
a z tego mamy: cosα = |
| −1 |
| | 2'509 | |
masz kąt α (bbrzyyydal, ale można było się z tego spodziewać)
stąd masz R
2
wzór na długość łuku mając R i 2α to już 'spacerek'
8 sty 19:38
wredulus_pospolitus:
innym podejściem (ten sam rysunek) byłoby:
| | 2509 | |
1. R2 = (R−3)2 + 502 −−−> 6R = 2509 −−−> R = |
| |
| | 6 | |
2. i teraz tw. cosinusów:
| | 2*25092 − 360'000 | |
1002 = 2R2(1−cos2α) −−−> cos2α = |
| |
| | 2*25092 | |
i znowu masz 2α
przy okazji można sprawdzić czy wyjdzie to samo
I wychodzi to samo
8 sty 19:49
8 sty 20:00
Monika: O matko, to mnie przerasta
8 sty 20:13