macierz
meksykanin: dla jakich wartosci c , d macierz A
[ 1 2 0 ]
[ 2 d c ]
[ 0 5 3 ]
posiada tylko rzeczywiste wartosci wlasne oraz prostopadle wektory wlasne
bo wydaje mi sie ze c = 5 przez to ze musi byc symetrycznie zeby mialo te wartosci rzeczywiste?
8 sty 18:49
wredulus_pospolitus:
pytanie za 100pkt ... kiedy wektory własne będą prostopadłe
8 sty 19:54
meksykanin: no wlasnie w tym problem
8 sty 20:04
chichi:
no i jak tu bez teorii przechodzic do praktyki
8 sty 20:10
meksykanin: no
8 sty 20:15
chichi:
wektory będą ortogonalne, gdy ich iloczyn skalarny bedzie zerowy, stworz wielomian
charakterystyczny i do dzieła
8 sty 20:18
meksykanin:
[1−x 2 0 ]
[2 d−x 5 ]
[0 5 −4 ]
det = −4x2 + 29x + 4dx −4d − 9
8 sty 20:28
meksykanin: a nie pomylka
[1−x 2 0 ]
[2 d−x 5 ]
[0 5 3 − x ]
det = 3d − 4dx + 26x + 4x2 − 37 + dx2 − x3
8 sty 20:32
meksykanin: tylko jak wyznacyc te wektory bez wartosci bo raczej pierwiastki bedzie ciezko liczyc
8 sty 20:46