optymalizacja-geometria
ebebe: Rozważamy wszystkie trapezy równoramienne ABCD o polu równym 2, w których AB || CD.
Zadanie 12.1. (0–3)
Wykaż, że funkcja określająca długość d przekątnej AC trapezu ABCD, w zależności od jego
wysokości h, wyraża się wzorem d(h)=√h2+4/h2 i podaj dziedzinę funkcji d.
Zadanie 12.2. (0–4)
Oblicz wysokość tego z rozważanych trapezów, dla której długość przekątnej AC jest
najmniejsza. Oblicz długość tej przekątnej.
Zapisz obliczenia.
7 sty 20:16
wredulus_pospolitus:
masz jakikolwiek pomysł do tych zadań ? Zrobiłaś chociaż rysunek
7 sty 21:02
Eta:
12.1.
d(h)=
√h2+(4/h2
teraz określ dziedzinę...........
12.2.
policz pochodną funkcji d(h) i jej minimum
.................
otrzymasz h
min=
√2
d
min = d(
√2)=........
7 sty 22:33