optymalizacja-funkcje
kuba: Rozpatrujemy wszystkie funkcje określone wzorem f(x)= 4/3x3+2x2+ax+b , dla wszystkich
liczb rzeczywistych, gdzie a i b są parametrami. Prosta l jest styczną poprowadzoną do wykresu
każdej z tych funkcji w punkcie M=(1,1/3)
Wyznacz tę z rozważanych funkcji, do której wykresu styczna l poprowadzona w punkcie M jest
nachylona do osi Ox pod kątem 135°.
7 sty 20:14
wredulus_pospolitus:
kąt 135
o −−> tg (135
o) = −1 <−−− współczynnik kierunkowy stycznej l
teraz wzór na styczną:
https://matematykaszkolna.pl/strona/379.html
i mamy: f'(x
o) −−−− to nasz współczynnik kierunkowy
więc:
f'(x) = 4x
2 + 4x + a f'(1) = 4 + 4 + a
=−1 −−> a = −9
f(x) = 4x
3/3 + 2x
2 −9x + b
wiemy, że f(1) = 1/3

więc : f(1) = 4/3 + 2 − 9 + b
=1/3 −−> b = 6
więc mamy funkcję: f(x) = 4x
3/3 + 2x
2 − 9x + 6
i po sprawie
7 sty 21:01