Macierz
Student: Uzupełnij macierz wiedząc że jej wielomian charakterystyczny
−x3 + 4x2 + 5x +6
0 1 0
0 0 1
− − −
Proszę o pomoc
Jak było zadanie dla macierzy 2x2 to wiedziałam jak zrobić ale tutaj za dużo niewiadomoych i
nie wiem jak złożyć układ
7 sty 20:03
wredulus_pospolitus:
| | ⎧ | −x 1 0 | |
| det | ⎨ | 0 −x 1 | =
|
| | ⎩ | a b c−x | |
= −x
3 + cx
2 + a − [ −bx ] = −x
3 + cx
2 + bx + a
więc c = 4 ; b = 5 ; a = 6
i po kłopocie
7 sty 20:56
wredulus_pospolitus:
wstaw ... policz jeszcze raz ... aby sprawdzić czy wszystko pasuje
7 sty 20:56
Student: Właśnie myślałem czy tak można założyć że to się równo bo wydaje się właśnie że te liczby tam
pasują ale można tak założyć bez liczenia jakiegoś?
7 sty 21:17
wredulus_pospolitus:
ale co założyć ?
Masz podane, że to jest wielomian charakterystyczny macierzy ... więc tu nie ma co zakładać, bo
masz podaną informację w treści zadania.
7 sty 21:27
student: chodzilo mi o cos innego ale juz wiem dzieki
7 sty 21:55
student: a moglbys dac jakas podpowiedz jak wyznaczyc macierz A jesli mam podane wartosci wlasne (1 i 4)
i zwiazane z nimi wektory wlasne [3 1]T i [2 1]T
7 sty 21:57
Mariusz:
Tutaj kazali mu napisać macierz stowarzyszoną tego wielomianu
(W metodach numerycznych liczenie wartości własnych takiej macierzy
jest jednym ze sposobów znajdowania pierwiastków tego wielomianu)
Tutaj należałoby skorzystać z diagonalizacji
Macierz D − macierz z wartościami własnymi na przekątnej
Macierz P − kolumny tej macierzy są wektorami własnymi odpowiadającymi wartościom własnym
(Jeśli w pierwszym wierszu umieściłeś wartość własną np λ = 1 to pierwszą kolumną macierzy P
będzie wektor własny odpowiadający wartości własnej λ = 1)
A = PDP−1
9 sty 08:21