Wykaż, że r = r1 + r2 + r3
hlerric: Wewnątrz trójkąta ABC wybrano dowolny punkt M, przez który poprowadzono proste równoległe do
jego boków.
Proste te podzieliły trójkąt ABC na sześć części, z których trzy są trójkątami. Niech r1, r2,
r3 będą promieniami okręgów wpisanych w powstałe trójkąty,
a r promieniem okręgu wpisanego w trójkąt ABC. Wykaż, że r = r1 + r2 + r3
7 sty 12:24
hlerric: Wiem, że powstałe trójkąty, są do siebie podobne, i należałoby chyba wykorzystać wzór P = p * r
7 sty 12:26
Eta:

Z podobieństwa trójkątów z cechy (kkk)
ΔKPM ∼ΔABC i ΔQML∼ΔABC i ΔEMF∼ΔABC
W skalach
| | x | | r1 | | z | | r2 | | y | | r3 | |
k1= |
| = |
| , k2= |
| = |
| , k3= |
| = |
| |
| | x+y+z | | r | | x+y+z | | r | | x+y+z | | r | |
| | x+y+z | | r1 | | r2 | | r3 | |
k1+k2+k3= |
| = 1 to |
| + |
| + |
| =1 /*r |
| | x+y+z | | r | | r | | r | |
co daje tezę
r
1+r
2+r
3=r
==========
7 sty 15:43
hlerric: @Eta
skąd się bierze zapis k1 + k2 + k3 = 1?
7 sty 16:06
Eta:
| | x | | z | | y | | x+y+z | |
k1+k2+k3= |
| + |
| + |
| = |
| = 1 |
| | x+y+z | | x+y+z | | x+y+z | | x+y+z | |
jasne?
7 sty 16:09
hlerric: Tak ! Dziękuje
7 sty 16:28