Suma 3 kolejnych wyrazów ciągu arytmet. wynosi 7/3, a suma ich odwrotności 9/4.
Monika: Suma 3 kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego wynosi 7/3 a suma ich odwrotności 9/4.
Próbuję układem równań ale utknęłam. Proszę o wskazówkę.
Dołączam zdjęcie, do tego momentu doszłam i dalej ani rusz...
https://zapodaj.net/plik-M8EirAyHwz
6 sty 20:17
Jolanta: suma czy suma kwadratów ?
6 sty 20:50
ak:
Sprawdź treść
6 sty 20:51
Monika: Ups, przepraszam, miało być suma ich kwadratów.
6 sty 21:44
Eta:
x−r,x,x+r −− tworzą c. arytm
(x−r)
2+x
2+(x+r)
2 = 7/3 ⇒ 3x
2+2r
2=7/3 ⇒ r
2= (7/6)−(3/2)x
2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
i |
| + |
| + |
| =9/4 / *x(x2−r2) |
| | x−r | | x | | x+r | |
x(x+r)+x
2−r
2+x(x−r)=(9/4)x(x
2−(7/6)+(3/2)x
2)
(9/2)x
2−(7/6)=(45/4)x
3−(63/24)x / * 24
otrzymasz
135x
3−108x
2−63x+28=0
w(1/3)=0
x=1/3 jedyny pierwiastek wymierny
to r
2=1 ⇒ r= 1 v r= −1
dokończ
6 sty 22:35
Monika: Eta, bardzo Ci dziękuję. Należało inaczej oznaczyć te wyrazy ciągu, żeby 2xr i −2xr się
skróciło.
Zaraz to dokończę. Ale nurtuje mnie jak doszłaś do tego dzielnika 1/3, bo z ułamka 28/135 ta
1/3 nijak mi nie chce wyjść
7 sty 13:28
ABC:
135 dzieli się przez 3 więc z tw o pierwiastkach wymiernych
7 sty 13:38
Monika: ABC: Aha, rozumiem.
A teraz liczę te 3 wyrazy ciągu i mam
a−r = 1/3 −1= −2/3,
a=1/3
a+r= 1/3 +1=4/3
I ich suma powinna wyjść 7/3 ale nie wychodzi
7 sty 13:43
Monika: I czy dam r=1 czy r=−1 to ta suma 7/3 mi nie wychodzi.
7 sty 13:51
Eta:
Suma kwadratów !
7 sty 14:36
Eta:
| 4 | | 1 | | 16 | | 21 | | 7 | |
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 3 | |
i pasuje
7 sty 14:38
ABC:
suma kwadratów kobieto , nie suma liczb
4/9+1/9+16/9=21/9=7/3
7 sty 14:39
Eta:
@
ABC brakuje jeszcze ........
7 sty 14:45
ABC:
to zadanie jest też na innych forach i kombinuję od wczoraj jak je zrobić chytrze i krótko ale
nawet olimpijskie sposoby prowadzą do równania 3 stopnia
7 sty 15:02
7 sty 15:27
ABC:
Monika ty chyba nie podałaś pełnej treści, bo tam chodziło o wymierne rozwiązania
po podzieleniu przez dwumian x−(1/3) wychodzi trójmian kwadratowy z niewymiernymi pierwiastkami
i o tym trzeba wspomnieć przy rozwiązywaniu tak jak Eta

"Trzy liczby wymierne tworzą ciąg arytmetyczny. Suma ich kwadratów jest równa 7/3, a suma ich
odwrotności jest równa 9/4 . Wyznacz te liczby."
7 sty 15:36
Monika: Tak ABC, słusznie. Dziękuję Ci za tę uwagę
7 sty 15:46