Przedstawić na płaszczyźnie zespolonej zbiory.
ZmęczonyŻyciemStudent: Witam, przygotowuję się do kolokwium i w liście zadań znalazł się jeden typ zadań, których nie
jestem w stanie rozwiązać.
Chodzi o rysowanie zbiorów liczb zespolonych. Czy jest ktoś mi w stanie wytłumaczyć jak się za
nie w ogóle zabrać?
Zadania:
a)π/4 ≤ arg(z3) < π
b)3π/2 ≤ arg(−iz) < 2π
c)arg(z − 3 + 2i) = π/6
6 sty 12:41
Mila:

c)
arg(z − 3 + 2i) = π/6
z=x+iy, x,y∊R
z−3+2i=x+iy−3+2i=(x−3)+(y+2)i
============
6 sty 15:54
Mila:
Podpowiedź:
a)
arg(z3)=3arg(z)+2kπ
k=0 lub k=−1 tak dobrane aby argument należał do [0,2π)
b)
arg(−iz)=arg(−i)+arg(z)+2kπ
6 sty 18:00