pstwo
mar: A, B jednakowo prawdopodobne oraz zawsze zachodzi jedno z nich
P(A) = P(B), P(AnB)=1/4
Oblicz P(A|B) i P(A|B') − prawdopodobieństwo warunkowe
5 sty 15:42
wredulus_pospolitus:
"oraz zawsze zachodzi PRZYNAJMNIEJ jedno z nich" <−−− tak powinno być

stąd wiemy, że: P(AuB) = 1

Więc: P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB)
więc P(A) = P(B) =

ile

Więc P(B') = 1 − P(B) =

ile

P(AnB') = P(A) − P(AnB) = ... ile

(ponieważ: P(A) = P(AnB) + P(AnB') <−−− ZAWSZE )
No i liczysz co masz policzyć
5 sty 15:46
mar: O to pierwsze zdanie faktycznie tak brzmi, a nie wiedziałem że ma takie znaczenie i, że stąd
ten warunek.
OK to dalej już sobie poradzę, dzięki
5 sty 15:55
wredulus_pospolitus:
zdanie "zawsze zachodzi jedno z nich" oznacza, że co by nie było to DOKŁADNIE JEDNO z nich
zachodzi

I to zdanie nakłada wtedy warunek: P(AnB)
=0 
bo nie może być sytuacji takie, że oba
zdarzenia zachodzą jednocześnie

I oczywiście nadal: P(AuB) = 1
natomiast pisząc 'przynajmniej jedno' zezwala na to, aby istniała jakaś część wspólna.
Mam nadzieję, że teraz rozumiesz jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma zwrotami.
5 sty 18:04